Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

 Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή την συζήτηση για τον θρησκευτικό όρκο των βουλευτών προέβη στην ακόλουθη  δήλωση:
«Ανέλαβα πρωτοβουλία ήδη από το 1998, στην τότε συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και συνέταξα τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να τροποποιηθούν τα άρθρα του Συντάγματος (39 παράγραφος 2, 59 παράγραφος 1, 81 παράγραφος 1) προκειμένου να αντικατασταθεί ο θρησκευτικός όρκος κατά την εγκατάσταση των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών και των Βουλευτών από Διαβεβαίωση στο όνομα του Ελληνικού Λαού και του Έθνους.
Η πρωτοβουλία μου αυτή υποστηρίχτηκε από 55 βουλευτές τότε του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι αλήθεια πως και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, κατέθεσε ανάλογη πρόταση.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι και λογικό και αναγκαίο και η Ελλάδα, όπως όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη, αλλά και οι Η.Π.Α. να προχωρήσει στην απεμπλοκή των λειτουργιών της Εκκλησίας από εκείνες του Κράτους και πρωτίστως σε ότι αφορά την εγκατάσταση των Πολιτικών και Πολιτειακών Εξουσιών, με πλήρη βέβαια σεβασμό στον ιστορικό και βαρύνοντα ρόλο της Ορθοδοξίας.
Όλα τα Συντάγματα των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανάλογες προβλέψεις.
Έχει μεγάλη ευθύνη η Ν. Δ. που ως Κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ μιλάει για μεταρρυθμίσεις, παραμένει αγκυλωμένη σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις, όπως φαίνεται και από την άνευρη αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί. Στην ουσία παρακάμπτει όλα τα ουσιαστικά προβλήματα που θέτει η σύγχρονη εποχή και φροντίδα της είναι  η εγκληματική ελαστικοποίηση της συνταγματικής πρόβλεψης για την προστασία των δασών».